Better call Saul

Series vanuit de VS weerspiegelen tot mijn verbazing meer van het leven in dit land, dan ik had verwacht. Ik bedoel dan niet alleen de eindeloze leegte van het landschap zoals in Breaking Bad, maar ook de enorme problematiek van bijvoorbeeld de verslaving aan drugs. Ik schreef hier al eerder wat over. 

Randy  kijkt nogal wat televisie en het viel me op dat er over drie onderwerpen erg veel commercials  zijn:  (dure) automerken, medicijnen en schadeclaimadvocaten. Ze hebben overigens vaak ook onderling veel met elkaar te maken. Zo zijn er de nodige schreeuwende advocaten die beloven dat ze jouw recht en schadeloosstelling zullen halen als je slachtoffer bent geweest van een auto-ongeluk. Ook de slachtoffers van bijwerkingen van medicijnen kunnen rekenen op zichzelf aanprijzende  advocaten.  Wie de serie Better call Saul kent, kan ik nu vertellen dat zijn commercial hier de norm is. 

De reclames voor bepaalde medicijnen of medische behandelingen kennen ook vaak een bepaald patroon. Er worden eerst mensen ten tonele gevoerd die veel geprobeerd hebben, maar bij wie het gewenste resultaat nog niet behaald is. Vervolgens wordt er geschermd met een eerste gratis consult of proefdosis. Daarna wordt er aangegeven wat de verzekering zou kunnen dekken. Tenslotte wordt er breedvoerig genoemd in welke situaties je de medicijnen niet moet gebruiken.

Met dat laatste ben ik weer terug bij de claimcultuur. Alles wat iemand doet kan hier leiden tot een grote schadeclaim.  Even een bizar nieuwsfeit tussendoor. Een passagier van American Airlines is door een paar agenten uit een vliegtuig gesleept. Hij zat al in het toestel, maar het vliegtuig was overbooked. Deze gebeurtenis met een schreeuwende arts die over de grond wordt gesleept, is gefilmd door een andere passagier. Een gebeurtenis die goed was voor drie dagen vulling van de actualiteitenprogramma’s. Ook hier een topadvocaat die deze passagier ter zijde zal staan.

Vanmorgen (op onze rustdag) moest ik naar de oogarts voor mijn derde injectie. Vooraf verzekerde Nick,  de bankman uit Zwitserland, mij, dat ik waarschijnlijk eindeloos veel verklaringen van afstand van aansprakelijkheid zou moeten ondertekenen. Het viel mee, ze hadden een en ander in een formulier samengevat.

De oogartspraktijk was gemutlich und freundlich zoals het dit Duits getinte Fredericksburg betaamt. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.