Dinsdag 11 april

      km stijging daling
Safford, AZ to  Lordsburg, NM 126 752 338

De rustdag heeft me goed gedaan. Kleine pijntjes zijn verdwenen en ook de nacht was prima. We hebben op het snurkprobleem het volgende gevonden: Randy gebruikt neusdruppels tegen allergie (snurken op een tienpuntschaal van 9,5 naar 4) en we zetten de airco op constant buitenlucht blazen. Dit lawaai overstemt het snurken en is zo monotoon dat je wel in slaap moet vallen.

Gerdien  was benieuwd wie Randy is, de man met wie ik zoveel uren en de slaapkamer deel. Daarom eerst maar een foto van ons beiden.

Zoals ik eerder schreef rijdt Randy (voorlopig?) meestal in mijn wiel. Vandaag raakte ik hem kwijt en na een stukje teruggereden te zijn, vond ik hem met een lekke achterband. Zijn achterband bleek grote kale plekken te hebben. Tja, ondanks nadrukkelijk verzoek, niet op splinternieuwe banden gestart. Als noodoplossing een dollarbiljet opgevouwen tussen binnen- en buitenband gelegd. De dollar is niet voor niets werelds sterkste valuta. Op de Facebookpagina van de organisatie wordt (pek en veren) de foto van zijn buitenband opgenomen.

De tocht was behoorlijk zwaar Door de combinatie van veel vals plat, een stevige tegenwind en hoge temperatuur. Randy en ik reden zelfs door een mini tornado. Waarschijnlijk ken je ze wel, die draaiende stofwolken op een warme zomerdag boven het akkerland. Nu zag ik een verzameling stukken droge planten als een soort parachutes boven de weg door de lucht draaien. We reden er dwars doorheen en kwamen er met een deel van deze tumbelweeds op fiets en lijf weer uit. Een rare ervaring.

De tocht ging weer door grote stukken totaal verlaten landschap.  De begroeiing veranderde wel geregeld.

Tijden veranderen en dan niet alleen omdat we in een nieuwe tijdzone aangekomen zijn. Op deze gedenkplaat uit 1933 worden twee vroege settlers geëerd die door indianen zijn vermoord. De toon waarin geschreven wordt over slachtoffers en daders is behoorlijk confronterend. Misschien zeggen de kogelgaten in deze plaat ook het nodige over de verhoudingen tussen groepen mensen.