Woensdag 19 april

8

      km stijging daling
Sanderson, TX to  Comstock, TX 145 838 1208

Gisteravond ging het H-woord tijdens het eten al rond: headwind. We hadden natuurlijk al meer met tegenwind te maken gehad, maar hij zou gedurende de dag behoorlijk toenemen. Dat alles op een dag met stevig wat kilometers.

Randy  en ik begonnen de dag gezond met een taco gevuld met aardappel en gebakken ei. Het motel serveerde geen ontbijt en we konden kiezen voor door Larry aangereikte onbijtvervangers of een gang naar de benzinepomp annex winkel/Mexicaans restaurant.  We kozen  voor het laatste.

Goed gevoed begonnen we aan de tocht. De weg was nog steeds bedekt met chips and seal. We belandden wat klimmend en dalend op een soort hoogvlakte doorsneden door canyons. Dat betekende dus heel wat korte hellingen die steiler waren dan we de afgelopen twee weken hadden gehad. De omgeving was leeg, met nauwelijks plaatsen.

Ook in Texas blijken de weervoorspellers  het wel eens bij het rechte eind te hebben: de zon ging steeds feller schijnen en de wind nam toe. Op twee derde van de afstand zouden we in Langtry  een historische plek bezoeken.  Net voor die plek was er een benzinepomp met gelegenheid voor een hapje eten. We raakten aan de praat met een man van midden zestig. Hij bleek een van de 12 inwoners van Langtry te zijn. Hij was hier 28 jaar geleden komen wonen. Hij was de eigenaar van deze benzinepomp, de steenhouwerij van limestone iets verderop  (let op onze tafel) en eigenaar van drie ranches met in het totaal 40 langhoorn koeien. De koeien werden een keer per jaar bij elkaar gedreven en liepen verder het hele jaar buiten rond.

Daarna naar ons culturele deel van de dag, het bezoekscenteum van Judge Bean. (Ja de bijdrage aan de wereldgeschiedenis van de Bonen is groot). Deze rechter/kroeghouder/winkelier probeerde op eigen wijze te zorgen voor rechtvaardigheid in deze meest ongeorganiseerde samenleving voorbij de rivier Pecos. Er gaan nog steeds talloze verhalen over de manier waarop hij recht sprak en de orde probeerde te handhaven.

Na dit historische uitstapje moesten we nog een derde van de totale afstand. Het werden zware kilometers Door de combinatie van het wegdek, de hellingen en de tegenwind. We passeerden de rivier de Pecos (kwamen dus weer in beschaafder gebied), maar het fietsen bleef nog steeds zwaar in het vrijwel lege gebied.

Pas na vier uur bereikten we ons motel.