Zondag 30 april

      km stijging daling
Silsbee, TX to  DeRidder, LA 122 190 152

Een grijze en vrij kille start van deze zondagsrit. Afgelopen nacht heeft het nog geregend en geonweerd, maar niet te vergelijken met dat noodweer ten noorden van ons. Tijdens de rit daalt de temperatuur nog wat verder naar een graad of 12 C. Het eerste deel van de route is niet erg inspirerend. We rijden over een brede weg (2×2 rijstroken en brede middenberm met gras) met goede shoulder en weinig verkeer.

Het tweede deel is veel mooier om te rijden. De kaarsrechte weg is ingewisseld voor een mooie weg die door het bos slingert. Overal staan huizen en caravans en geregeld schiet er een hond de weg op. Gelukkig hebben we nog geen serieuze aanvallen te verduren gehad.

Bij de tweede SAG zijn we vlak bij de grens met Louisiana. We hebben 16 dagen in Texas doorgebracht. We nemen afscheid van chip seal  (hopen we, maar de afgelopen dagen waren al beter geplaveid) en van de vele Mexicaanse diners. Hoog in de lucht cirkelt een grote groep gieren. Het lijkt erop dat ze ons naar de grens hebben begeleid en nu constateren dat geen van de twaalf lekkere hapjes is bezweken op de fiets in Texas.  Zij verspreiden zich en gaan op zoek naar een volgende prooi.

Wanneer we aankomen bij het motel, blijken de kamers nog niet klaar te zijn. We besluiten met een groepje naar Subway naast het motel te gaan. Intussen heb ik al heel wat wat Subways  van binnen gezien. Je bepaalt de maat van je brood, het soort brood, wat je erop wilt, de soort kaas en dan gaat het de oven in. Daarna geef je aan welke gezonde garnering je wilt hebben en tenslotte de saus (dat laatste sla ik altijd over). Vanwege de kou, ook door de vochtige kleding, houd ik mijn regenjasje aan. Terwijl we onze lunch daar gebruiken, stappen moeder en zoon binnen. Ze zijn net naar de kerk geweest en halen hier wat te eten op. Ik vraag aan twee medefietsers  of het ongepast is, om te vragen of ik haar in die prachtige kleding mag fotograferen. Zij geven aan dat dit geen probleem is en ik stap op de vrouw af. Zij heeft er geen bezwaar tegen nadat ik mijn verhaal heb gedaan. “Dus mijn foto komt in Holland?” Ook een foto met mij aan haar zijde vindt ze prima. Later begreep ik dat de medefietsers dachten dat ik de medewerkers van Subway had willen fotograferen. De vraag aan de vrouw hadden ze niet zo een, twee, drie gesteld.

In de afgelopen dagen is het opvallend dat we steeds meer kerkjes zien staan van allerlei kerkgenootschappen en voor allerlei doelgroepen. Gezinskerken,  gospelkerken, allerlei baptisten kerken, missionaire kerken enz. Sommige werken met lichtreclame en bij anderen staat al mijlen tevoren een reclamebord. We zijn in het diepe zuiden van de VS en ik ben blij met de ontmoeting met deze vrouw.

Vandaag een diner in een steakhouse (zegt u maar hoe groot uw stuk vlees moet zijn) mede ter ere van de verjaardag van Jim. Hij is vandaag 70 geworden. Op zijn felicitatiekaart heb ik geschreven, dat ik er voor teken om op mijn zeventigste nog zo te kunnen fietsen.