Dinsdag 2 mei

      km stijging daling
DeRidder, LA to  Ville Platte, LA 124 159 200

Vandaag zijn Randy en ik in de gevangenis begonnen of misschien beter, bij de gevangenis. Wikipedia geeft bij DeRidder een beschrijving van deze gevangenis die aan het begin van de twintigste  eeuw is gebouwd. We zouden er vanmorgen langs rijden, dus het was leuk daar even af te stappen. Het ernaast liggende courthouse wordt nu uitgebreid en gerenoveerd. De veertig meter lange tunnel die van de gevangenis naar de rechtszaal liep, is bij deze verbouwing gesloopt, hoorden we van de opzichter op de bouwplaats. Deze gevangenis is de enige die ooit in een gotische stijl is gebouwd. Iedere cel had zijn eigen toilet en douche (vaak meerpersoons cellen). Bovenin het gebouw werden terdoodveroordeelden opgehangen. De bewoners van DeRidder werden hierbij uitgenodigd te zien hoe de executie plaatsvond. De mensen buiten konden door het bovenraam de voltrekking van de doodstraf zien. Bijnaam van de gevangenis: the hanging jail.

Daarna bij rustig zonnig weer verder door Louisiana. Het eerste deel ging over een weg waar veel scheuren in de shoulder zaten. In de scheuren groeide veel gras. Met deze hoeveelheid gras moet het goed mogelijk zijn zelfs de Arena eindelijk van een goede grasmat te voorzien. De tocht ging verder door licht glooiend bos- en weidelandschap.

Bij de tweede stop in een klein plaatsje ging de deur, waarvoor we ons hapje en drankje hadden, plotseling open en een vrouw schreeuwde dat dat enge beest het huis uit moest.  Het lukte haar het kikkertje de stoep op te krijgen. Zij was niet erg gediend van slangen en kikkers in haar huis, vertelde ze.

Het landschap veranderde ingrijpend: het werd vlak en het grootste deel van het land wordt hier gebruikt voor rijstvelden of de kweek van crayfish (zoetwaterkreeftjes).  De dode dieren op de weg veranderde ook: veel meer slangen, schildpadden en kikkers.  Het aantal dode zoogdieren lijkt veel kleiner geworden.

De bevolking is hier van oorsprong vaak Franstalig en komt uit Canada. Deze streek is bekend vanwege de Cajunkeuken: pittig gekruid met veel crayfish. Voor een paar van onze fietsers een zeer belangrijk element van deze tocht.

Overigens vandaag mijn vijfde lekke band (weer een stukje staaldraad). De achterband bleek ook slechte plekken te hebben en dus heb ik hem vervangen.