Vrijdag 12 mei

      km stijging daling
Marianna, FL to  Tallahassee, FL 119 593 603

 

Bijna ieder motel waar we overnacht hebben, maakt gebruik van die geprogrammeerde kaartjes om de deur van je kamer te openen. Ik heb er overigens wel voor gezorgd, dat een aantal motels de beschikking heeft gekregen over een kaartje waarmee de deur in een motel  zo’n 120 km verderop geopend kan worden. Meestal staat er reclame op voor de motelketen of pizza domino. In het motel van vandaag gaat het om een diepere boodschap.

Het ministerie van verkeer van Florida is in 2012 een campagne gestart om de kwetsbare verkeersdeelnemer beter te beschermen. Eigenlijk staan er twee leuzen op onze kamerkaart. “Iedere fietser is voor iemand belangrijk” en “vandaag goed opgelet, morgen levend”. De eerste zin is eigenlijk heel merkwaardig. Je zou fietser kunnen vervangen door iedereen, maar dan is de bedreigde verkeersdeelnemer uit beeld. Wat erger lijkt, is dat een automobilist te horen krijgt: die fietser, die je mogelijk wat in de weg rijdt, moet je toch wat sparen, want er zijn mensen die van hem houden. Die fietser zelf is niet zo van belang. Nu wil ik dit niet te cynisch afhandelen, want ik weet dat achter deze fietser heel wat mensen staan die wel degelijk om mij geven. De tweede leus lijkt vooral gericht op de fietser zelf. Terecht dat ook het verkeersgedrag van de fietser genoemd wordt. Aan de andere kant is onze ervaring dat het merendeel van de automobilisten (en met name vrachtwagenchauffeurs) ons met een weide boog probeert in te halen. Er blijft een categorie pickuptruck chauffeurs die het minder goed met ons voorheeft. Ze weigeren over de middenstreep te gaan en passeren ons soms rakelings. Gelukkig zijn dat er niet veel.

We zijn vandaag in Tallahassee, de hoofdstad van Florida, aangekomen. Chris heeft de achterstand ook weer ingelopen. Hij heeft met Randy en mij de laatste 30 km tot aan de stadsgrens meegereden. We hebben de tijd genomen om heel wat uit te wisselen, inclusief de vraag: krijgt dit nog een vervolg?

Veel rijders hebben vandaag een aantal kilometers extra gereden. Op verschillende punten hebben ze afslagen gemist. Ik ben erg blij met het gpx bestand dat ik heb gekregen en in mijn Garmin heb geüpload.  The purple line maakt het navigeren erg makkelijk.

We zitten in een groen gedeelte van de stad bij een mooi park.

Alle bomen hangen vol met Spaans mos.

Terwijl ik dit schrijf, slaat de bliksem hier vlakbij twee keer in. Het is de hele dag al broeierig en er was onweer voorspeld. (Ook in Heerde vanavond onweer trouwens). Ik ben benieuwd of we morgen nog last krijgen van regen of onweer.